Wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op

Mobieltjes worden nauwelijks gerecycled

14/1/2019 - In een recent artikel van het AD staat vermeld dat miljoenen tonnen afval van oude mobiele telefoons niet worden gerecycled. Door de digitalisering zijn er de afgelopen tien jaar zo'n 7 miljard mobieltjes en ontelbaar veel andere elektrische componenten geproduceerd. Maar van alles wat wordt geproduceerd wordt maar weinig gerecycled. Er belandt namelijk zo’n 44 miljoen kilo elektronisch afval op de vuilnisbelt.

Smartphones en componenten daarvan bevatten veel waardevolle grondstoffen. Hierbij kunt u denken aan goud, zilver en koper. Naast dat het zonde is van het geld is het ook zonde dat grondstoffen niet hergebruikt worden. Daarnaast is het ook slecht voor het milieu.

E-waste is de afvalstroom die het snelst groeit maar volgens onderzoek van T-Mobile en Closing the Loop wordt er weinig mee gedaan. Zo blijkt dat drie van de vier Nederlanders niet weet wat e-waste is en dus ook niet hoe het gerecycled moet worden. Dit terwijl wel nagenoeg alle Nederlanders aangeven duurzaamheid belangrijk te vinden. Slechts 14 procent recyclet een mobiel.

U kunt uw mobiel recyclen door deze naar een inzamelpunt van WeCycle te brengen. Ook kunt u deze inleveren bij nagenoeg alle elektronica winkels in Nederland. De meeste providers erkennen het probleem dat veel mensen hun oude mobiel niet inleveren en zullen in de toekomst met oplossingen komen.

Kortom, gooi uw oude mobiel niet zomaar weg maar lever deze bij een recyclepunt.

Terug naar overzicht