Wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op

Veel voedsel weggegooid

22/5/2017 - In Nederland verdwijnt een derde van al het voedsel rechtstreeks in de afvalbak. De doelstelling van de overheid was om tussen 2009 en 2015 de voedselverspilling met 20 procent te verminderen. Dat plan is helemaal mislukt, de voedselverspilling is met geen procent afgenomen. Dit werd bekend gemaakt tijdens een uitzending van De Monitor.

Onder consumenten, producenten, supermarkten en de overheid werd onderzocht wie de grootste voedselverspiller is. Ook werd er gekeken waarom het zo lastig is om de voedselverspilling tegen te gaan.

Consumenten zijn met 40 tot 45 procent veruit de grootste voedselverspillers. Dit komt omdat ze te veel kopen, het niet goed bewaren of te grote porties koken. Per huishouden kan er zo’n 300 tot 400 euro worden bespaard wanneer er minder wordt gekocht en weggegooid.

Ook een belangrijke factor is dat steeds meer supermarkten houdbaarheidsdata op groenten en fruit hanteren. Hierdoor zoeken consumenten groenten en fruit uit met de langste houdbaarheidsdatum waardoor veel groenten en fruit moeten worden weggegooid.

Ook producenten gooien veel voedsel weg. Als iets al niet aan de kwaliteitseisen voldoet (bijvoorbeeld kleur, vorm of grootte) wordt het weggegooid.

Terug naar overzicht